Am intrat în a două zi în care masca este obligatorie pentru toți, în aproape jumătate din țară. Și, așa cum era de așteptat, dacă pentru unii, măsura este un lucru firesc, menit să îi protejeze de temutul virus, pentru alții rămâne o corvoadă. Vrând, nevrând sunt nevoiți să se conformeze, mai ales dacă sunt observați de polițiști.

Datele Uniunii Europene arată că românii bolnavi de covid riscă cel mai mult să își piardă viața din cauza noului coronavirus. Statistica cuprinde toate statele uniunii plus Marea Britanie. Avem o rată a mortalității de 1,9, iar în top urmează Marea Britanie și Bulgaria. Numai azi numărul morților a fost de 34. Medicii au mai multe explicații.

“Pacienţii noştri ajung destul de târziu în terapie intensivă şi ajung în forme severe pentru că, deseori, ei refuză să se interneze sau nu doresc să se interneze. De exemplu, la nivelul spitalului nostru, formele severe au fost care au ajuns direct pe terapie intensivă. Cei care au ajuns pe spital, au reuşit, prin terapia care li s-a administrat, să depăşească momentele grele. A două explicaţie ar fi datorită morbidităților destul de multe, în special obezitate, diabet, boli cardiovasculare”, spune medicul Virgil Musta.

De ieri și până azi alte 34 de persoane, toate suferind și de alte boli, au decedat din cauza noului coronavirus. În fiecare zi din săptămâna trecută au fost peste 1000 de noi persoane infectate.

MS / Foto: caracter informativ