În aproape jumătate de țară, de azi, masca devine obligatorie în spații publice deschise, cu excepția copiilor care nu au împlinit 5 ani. Timiș și Dolj sunt printre ultimele care au aprobat introducerea măsurii. Masca trebuie purtată în pieţe, târguri, grădini publice, parcuri, parcări, zone de agrement, staţii de mijloace de transport în comun. Și asta pentru că riscul de infectare cu noul virus să fie cât mai mic.

Tot mai multe autorități locale iau această măsură pentru a opri numărul mare de infectări cu noul coronavirus.

Locurile vizate de această restricţie sunt: pieţele agroalimentare, târgurile, piaţetele, grădinile publice, parcurile, zonele de agrement, în staţiile de aşteptare pentru transportul în comun, staţiile CFR, pe peroane şi în autogări.

Guvernul a împuternicit comitetele judeţene pentru stiuaţii de urgenţă să decidă când şi unde se vor aplica noile restricţii în perioada următoare.

Masca devine obligatorie şi în aer liber, începând din 1 august, în judeţe precum Argeş, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Braşov, Vâlcea, Iaşi, Călăraşi, Prahova, Buzău, Constanţa şi Vrancea.

Măsura ar putea fi impusă, de la începutul săptămânii viitoare, şi în Centrul Vechi din Bucureşti. O decizie în acest sens va fi luată luni, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Exceptaţi de la portul măştii vor fi copiii sub cinci ani şi, pe alocuri, persoanele ce desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante şi cele ce suferă de afecţiuni respiratorii.

MS / Foto: caracter informativ