Neîncrederea în experții care promovează ideea de mască, discuțiile în contradictoriu pe această temă încă de la începutul crizei declanșate de coronavirus, neîncrederea în autorități, dar și lipsa de disciplină și de autocontrol. Toate însumate duc la atitudinea celor care refuză să poarte masca de protecție sanitară, a explicat la emisiunea “Ca’n viață” prof. univ. dr. Daniel David, psiholog și rectorul Universității Babeș-Bolyai.

“Dacă ar fi să mergem la cauzele esențiale, cred că ele se leagă de neîncrederea pe care oamenii o au în autorități, neîncrederea pe care oamenii o au chiar în experții care promovează ideea de mască. Să nu uităm că și experții oarecum se contrazic. În primele zile, în primele săptămâni, în perioada stării de urgență, foarte mulți vorbeau că masca nu ajută foarte mult, acum brusc a devenit un element fundamental”, a subliniat Daniel David.

“Și mesajele au fost, ca să spun așa, incoerente în ceea ce privește rolul pe care masca îl are în această pandemie”, a precizat psihologul.

“Iar apoi să ne amintim totuși că disciplina și autocontrolul nu sunt caracteristici culturale, ca să spun așa, care să ne scoată din casă, adică să ne caracterizeze foarte bine și combinând toți acești factori sau aceste cauze asistăm la această neîncredere”, a explicat Daniel David.

“Dar dincolo de faptul că există această neîncredere, mă alătur și eu celor care spun că masca este fundamentală în această perioadă dacă nu vrem să ne întoarcem din nou la o stare de urgență în care din nou libertățile să ne fie reduse într-o manieră semnificativă – sigur, purtarea măștii, împreună cu elementele de distanțare fizică sau socială”, a conchis rectorul UBB.

MS / Foto: caracter informativ