Din momentul apariției noului model de document, respectiv din februarie 2019, regulamentul de bloc dă posibilitatea asociațiilor de proprietari să prelungească intervalele în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată. Totuși, cei ce-și deranjează vecinii pot fi sancționați chiar dacă fac asta și în afara orelor de liniște legale sau a celor suplimentare, stabilite prin regulament.

Decizia de a prelungi perioadele de liniște se poate lua doar în cadrul adunărilor generale ale proprietarilor. Așa cum scrie în Legea nr. 196/2018, acestea sunt alcătuite din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari.

După cum stabilește Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, perioadele de liniște sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Astfel, dacă tulbură liniștea vecinilor în aceste intervale, cei vinovați pot fi sancționați de polițiști cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Începând cu această lună, conform Legii nr. 192/2019, au apărut o serie de schimbări în domeniul ordinii și siguranței publice, printre care noi atribuții pentru polițiști, dar și sancționarea mai dură a celor care deranjează, în mod repetat, liniștea publică sau vecinii.

Astfel, dacă își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, cei vinovați pot fi sancționați acum cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității (70-120 de ore).

Pe de altă parte, dacă un locatar al unui bloc își deranjează vecinii în perioada suplimentară de liniște, stabilită prin regulamentul blocului, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației despre nerespectarea regulilor de conviețuire în imobil. Atunci, în funcție de gravitatea situației, asociația de proprietari nu poate face altceva decât să-l acționeze pe cel vinovat în judecată, deoarece aceasta nu poate aplica amenzi locatarilor.

Pot fi sancționați și cei care fac zgomot în afara orelor de liniște. Aceeași lege prevede amenzi și pentru cei ce deranjează, prin zgomotul pe care-l fac, alte persoane și în afara orelor de liniște. Mai exact, în lege scrie că „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: caracter informativ