În condițiile în care, la noi, numărul de îmbolnăviri crește constant, tot mai multe țări europene își arată îngrijorarea și ne impun restricții.

Cipru, de pildă, nu mai primește de astăzi români dacă nu au un test cu rezultat negativ și, în plus, o autorizație de intrare în țară, obținută în prealabil.

Cum arată „harta” țărilor care impun diferite restricții pentru cetățenii români:

În momentul de față, LituaniaFinlanda și Moldova sunt cele trei țări europene în care accesul românilor este interzis deocamdată. Există câteva excepții, totuși, cum ar fi cei care au rezidență în aceste țări sau care merg la muncă ori la studii.

În țările portocalii, noi, românii, suntem primiți doar dacă avem un certificat medical care să ateste un rezultat negativ la testarea pentru COVID-19. Vorbim aici despre AustriaCipruBosnia-Herțegovina și Rusia. La fiecare dintre aceste țări apar însă și condiții suplimentare.

De pildă, în Cipru, care tocmai a adăugat noi restricții, pe lângă testul cu rezultat negativ, trebuie să aveți o autorizație de călătorie completată online înaintea deplasării, dar și un permis special de intrare eliberat de ministerul cipriot de Interne înainte de intrarea în această țară. În plus, testul pentru COVID-19 trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Pentru Austria, în schimb, testarea trebuie făcută în ultimele patru zile înaintea sosirii la frontieră. În plus, trebuie să aveți documente justificative pentru prezența în această țară, precum rezidență sau drept de ședere, contract de muncă, dovada unei cazări la hotel sau o adeverință medicală pentru tratament.

Pentru intrarea în Bosnia Herțegovina, testul nu trebuie să fie mai vechi de 48 de ore, iar în Rusia va trebuie un test efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Există și țări unde prezentarea rezultatelor unui test pentru COVID este opțională sau este prevăzută doar în anumite situații. Aceste țări sunt GreciaCehiaIslanda și Slovacia.

În Grecia, de exemplu, testul este obligatoriu doar pentru cei care sosesc pe cale rutieră prin nordul țării dinspre Bulgaria. Testul trebuie să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, iar pe lângă acest certificat medical trebuie să completați obligatoriu, înainte de sosirea la granița, și un formular de localizare. Toate acestea nu exclud posibilitatea să fiți testați din nou și la frontieră.

În ceea ce privește intrarea în Ungaria, autoritățile de aici vor două teste pentru Sars-Cov-2 efectuate la cel puțin 48 de ore distanță, în ultimele cinci zile. Dacă nu aveți aceste teste, atunci veți fi plasați în carantină pentru 14 zile. Pentru a ieși din carantină, puteți solicita să fiți testați între timp, în speranța că veți obține un rezultat negativ.

În Slovacia trebuie musai să intrați în autoizolare și să solicitați testarea de-abia după cel puțin 5 zile.

În Islanda puteți scăpa de carantină dacă va testați pe aeroport la sosirea pe insulă. Testarea se va face pe cheltuiala proprie și costă aproximativ 70 de euro dacă este solicitată și plătită la fața locului sau 57 de euro atunci când este rezervată și achitată online, în avans.

În Cehia, testul negativ pentru Sars-Cov-2 este obligatoriu doar pentru muncitorii români, înainte că aceștia să înceapă efectiv lucrul pe teritoriul acestei țări.

Și iată țările în care veți fi obligați să intrăți în autoizolare pentru 14 zile, imediat după sosire. Este vorba despre Estonia, Letonia, Norvegia, Marea Britanie și Irlanda. Dar mai avem aici și țări precum Belgia sau Olanda, care doar recomandă ferm autoizolarea, dar și Danemarca, în care veți fi primiți doar dacă aveți dovada a cel puțin 6 nopți de cazare. Și în Muntenegru ați putea intra în carantină, dar doar dacă veniți dinspre Serbia.

MS / Foto: caracter informativ