Un studiu realizat recent în Elveția demonstrează că distanțarea socială și igiena strictă diminuează infecțiozitatea noului coronavirus.

Un grup de cercetători a realizat un studiu prospectiv asupra unui focar de COVID-19 ce a cuprins o populație de 508 de oameni, predominant bărbați ce erau soldați, cu o vârstă medie de 21 de ani.

Studiul a urmărit numărul de infecții în două grupuri separate. În primul au fost 354 de soldați ce erau infectați înainte de implementarea distanțării sociale. La finalul studiului, 30% dintre aceștia au simțit simptome ale bolii.

În schimb, niciun soldat din celălalt grup, de 154 de persoane, în care infecția a apărut după implementarea măsurilor de distanțare, nu a prezentat simptome ale bolii, în ciuda detectării de ARN viral în nas și anticorpi specifici virusului în organismele lor.

Autorii studiului au concluzionat astfel că distanțarea socială nu numai că poate încetini răspândirea SARS-CoV-2 într-un grup de adulți, dar poate, de asemenea, să prevină izbucnirea simptomelor bolii.

Distanțarea socială (inclusiv purtarea măștilor de protecție) ajută chiar și în cazul în care pacienții se infectează cu virusul, pentru că reduce cantitatea virală, și astfel sunt șanse mari ca persoanele infectate să nu resimtă simptome.

MS / Foto: caracter informativ