Două zile ar putea fi obligați să stea în spital românii infectați cu coronavirus. Este un prim consens înregistrat în parlament, marți seara, la dezbaterea legii care poate opri extinderea infecțiilor. Guvernul ar urma să prelungească starea de alertă, în condițiile în care internarea, izolarea și carantina sunt tot în dezbatere la Senat. Liberalii, social democrații și președintele Klaus Iohannis s-au contrat toată ziua pe tema proiectului de lege.

Prelungirea stării de alertă este singura certitudine, în condițiile în care legea carantinei e încă la stadiul de dispută politică.

”Se va merge pe internarea asimptomaticilor cu evaluare de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, dacă vorbim de COVID-19. Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus, DSP-ul va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital. Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor”, a declarat Tătaru după dezbaterea din Camera Juridică a Senatului a legii carantinei.

Ministrul Sănătății a mai spus că amenzile nu s-au stabilit încă, dar că vor fi acelea din Legea 55 privind starea de alertă şi prevăzute în Codul Penal.

În ceea ce privește detașarea medicilor, Tătaru a spus, în urma dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului, că se ”va merge gradual”: ”Se va merge gradual, de la detaşare voluntară şi acolo unde nu vor fi cadre se vor face şi detaşări nevoluntare, cu plata unor indemnizaţii şi asigurarea cazării şi diurnei.”

De o săptămână, parlamentarii puterii și cei ai opoziției se războiesc pe proiectul privind condițiile de izolare, carantină și internare a persoanelor infectate.

MS / Foto: caracter informativ