Romsilva a publicat imagini cu capre negre la păscut și iezii lor în timp ce zburdă și se joacă. Caprele negre au fost surprinse în imagini în Parcul Național Munții Rodnei, de Mark Munteanu, de la Wild Maramures.

„Adeseori caprele mature poartă adevărate lecții de viată cu iezii neinstruiți. O parte bună din timp, atâta vreme cât caprele mature sunt la păscut sau la rumegat, iezii tineri zburdă și se joacă pe petecele de zăpadă rămase în urma iernii, dar nu rămân nici o clipă nesupravegheați. Caprele sunt grijulii și cu ochii pe ei. În după-amiezile însorite, cioporul de capre preferă locurile umbrite”, scriu cei de la Romsilva.

Evaluarea, adică numărătoarea sau inventarul caprelor negre, se face de două ori pe an: prima etapă, între 15 mai și 15 iunie și a doua etapă, între 15 octombrie și 15 noiembrie.

În prima etapă se pot observa și număra bine numărul de iezi, iar în etapa a doua, cea a ,,alergatului ” (rut) se poate observa cum țapii încearcă să stăpânească cioporul de capre prin lupte epuizante.

Parcul Național Munții Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.

Sursa: Facebook Romsilva