Serviciul de Ambulanță SAMARITANUS face publică următoarea situație apărută ca urmare a atitudinii CAS Mureș, instituție care aprobă și decontează cheltuielile pentru servicii de sănătate la nivelul județului nostru.

Nu este nevoie să reiau situația sanitara prin care a trecut, și încă trece România, pentru ca ar însemna să irosesc timpul tuturor.
În momentul declanșării stării de urgență medicală, noi, cei din serviciile private, am avut de ales între două moduri de acțiune: fie să ne retragem, și să lăsăm sistemul public să gestioneze singur situația, fie să ne implicăm.
Samaritenii din Târgu-Mureș au ales să se implice și s-au angajat pe această cale cu toate forțele de care dispun.

Întrucât trăim într-o țară în care domnia legii trebuie să prevaleze, am adresat mai întâi o întrebare oficială, direct Președintelui României, dl. Klaus Werner Johannis, prin care i-am solicitat opinia – prin serviciile și consilierii domniei sale – asupra modului în care ne vor fi decontate serviciile prestate în această perioadă, ținând cont că avem contract cu Casa de Asigurări, iar suma este plafonată.

Spre bucuria noastră, răspunsul a fost în sensul că ni se accepta ajutorul și implicarea Samaritenilor în lupta împotriva epidemiei cu Covid-19, iar toate serviciile pe care le vom presta în această perioadă și pentru acest scop vor fi decontate integral.

Acest punct de vedere a fost confirmat în scris, prin mesajul de poștă electronică pe care l-am primit în data de 16.04.2020 din partea Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, citez:

”Bună ziua,
vă facem cunoscut din Decretul nr.240, art.28 ”Pe durata stării de urgență, serviciile de ambulanță private efectuează și alte servicii în afara celor contractate cu casele de asigurări de sănătate, care se suportă din bugetul FNUASS. Casele de asigurări de sănătate decontează întreaga activitate a serviciilor de ambulanțe private la nivelul indicatorilor realizați”.
CAS Mures
Sz….. E……”

Având astfel deplina confirmare că serviciile noastre vor fi decontate, am procedat la prestarea de activități specifice, contravaloarea lor fiind în sumă de aproximativ 20.000 de lei.

Ca și volum de activitate, le voi enumera acum pe scurt:

  1. Transportul pacienților externați din spital la domiciliu
  2. Transportul pacienților bolnavi-imobilizați la control de specialitate în camerele de gardă ale ambulatoriilor de specialitate
    În plus, fiindcă suntem Samariteni, în perioada Stării de Urgență și a Stării de Alertă din fonduri proprii, am făcut și următoarele lucruri:
  3. 20 Consulturi medicale de Urgență la domiciliul bolnavilor,
  4. 42 Pacienți transportați la cabinete de consultații de specialitate,
  5. 85 de episoade de administrare de medicație intravenoasă la bolnavi acasă,
  6. 137 de episoade de schimbat pansamente la pacienți după intervenții chirurgicale, fiind externați la domiciliu,
  7. 1280 de PENSIONARI AU PRIMIT MEDICAMENTELE ACASĂ GRATUIT – Preluarea rețetelor pentru bolnavi cronici pensionari sau persoane imobilizate, de la medicii de familie, scoaterea medicamentelor din farmacie și transportul acestora la domiciliul bolnavilor,
  8. 700 de teste rapide serologice IgG și IgM gratuite pentru personal medical si personal operativ din cadrul MAI.

Pentru acestea nu am solicitat, nu solicităm și nu vom solicita vreo plată de la Casa de Asigurări Mureș. A fost modul nostru de a ajuta comunitatea locală, greu încercată în această perioadă.
Respectând întocmai procedura, pentru serviciile prestate de noi in luna iunie (în afara celor gratuite, enumerate mai sus), am depus cereri de validare, aprobate în totalitate.
La finalul trimestrului, am depus la Casa de Asigurări de Sănătate decontul, care, repet, se cifrează la 20.241 de lei. Prin răspunsul dat de această instituție, am fost informați că ni se aprobă decontarea în limita sumei de 291 (două sute nouăzecișiunu) de lei.

În condițiile în care primisem aprobarea și confirmarea scrisă prealabilă că ni se vor deconta toate serviciile, aceste servicii erau și sunt validate de către instituție, și nici măcar nu am solicitat să fim plătiți integral, valoarea activităților noastre făcute cu titlu gratuit fiind de 81.880 lei.
Considerăm că o astfel de atitudine din partea Casei de Asigurări de Sănătate Mureș este una incorectă, care încalcă atât legea – a se vedea textul de lege la care chiar instituția a făcut referire în răspunsul ei – cât mai ales morala.
Și astfel, ne-am decis să facem publică această situație și întrebăm comunitatea:
Ce credeți că ar trebui să facem în această situație?
Spre a dovedi susținerile noastre, vă punem la dispoziție documentele despre care am vorbit acum.

Coordonator
Varga Zsigmond Karoly

Sursa: comunicat Ambulanța Samaritanus