Premierul, Ludovic Orban, și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au participat sâmbătă la o ședință în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Premierul Orban:
• Am stabilit o strategie, prioritățile și mecansimele de organizare a mecanismelor de control

• În cadrul videoconferinţei am stabilit o strategie, am stabilit priorităţile şi mecanismele de organizare a activităţilor de control, a activităţilor de impunerea a reglementărilor de protecţie a sănătăţii cetăţenilor români.

• Fac apel către români, să respecte regulile, numărul de infectări trebuie să ne îngrijoreze. Când cineva nu respectă măsurile riscă să se îmbolnăvească nu numai el, pune în pericol pe toți cei apropiați. Virusul nu iartă pe nimeni

• Riscul de transmitere este maxim

• Obiectivul nostru este să nu mai impune noi restricții, să nu mai luăm măsuri care să afecteze economia, nivelul de viață, afacerile românilor

• Am ajuns la 18.000 de testări pe zi

„Transmit un mesaj de revoltă și de indignare față de amânarea dezbaterii și aprobării de către Senat a legii care să ne pună la dispoziție instrumentele de luptă indispensabile de care avem nevoie în lupta împotriva epidemiei. Amânarea adoptării legii înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare. Repet, în toate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție aceste instrumente, care sunt carantina, izolarea la domiciliu, posibilitatea de a trata pacienții sub control medical. În momentul de față, Guvernul și autoritățile din România sunt lipsite de acest instrument vital”, a spus Ludovic Orban, la finalul videoconferinței avute cu prefecții la sediul MAI.

„Au ieșit din spital foarte mulți pacienți, nu am avut posibilitatea să determinăm izolarea la domiciliu și tratarea la domiciliu a pacienților. La ora actuală, în urma anchetelor epidemiologice nu avem această pârghie de a decide izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, există riscul ca persoanele care sunt infectate sau sunt suspecte să se plimbe liber în societate fără nicio posibilitate din partea noastră de a dispune măsurile de izolare a lor”, a mai spus premierul.

Premierul a declarat că este revoltat de amânarea Legii carantinei. „Nu înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp”, a spus premierul.

MS / Foto: caracter informativ