Medicul Emilian Popovici a declarat, într-un interviu pentru Europa FM, că în momentul în care oamenii nu respectă măsurile numărul cazurilor crește, astfel că de la începutul lunii iunie am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. „Reamintesc că numărul bazal peste 1 înseamnă o creștere a epidemiei”, a precizat medicul epidemiolog.

“Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl. Valentin Pârvu și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a declarat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

“Dacă acest număr bazal de referință ar crește la 1.2, într-o perspectivă de câteva săptămâni din momentul în care s-ar produce această creștere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, în sensul că s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a însemna o corespodență de 1.400 de cazuri în Terapie Intensivă”, atrage atenția Emilian Popovici.

MS / Foto: caracter informativ