Ne pregătim pentru o lună iulie cu temperaturi caniculare, spun meteorologii. Gradele din termometru încep să crească şi vor ajunge şi la 36 de unităţi în primele zile din luna lui cuptor. Căldura excesivă se va resimţi în special în sudul şi sud-estul ţării, acolo unde ploile vor reveni abia de la sfârşitul lunii viitoare. Deşi vor fi greu de purtat, medicii ne recomandă să nu renunţăm la măşti.

România se pregătește să încheie una dintre cele mai ploioase luni iunie, de când se fac măsurători. La nivel național, precipitațiile au lăsat în urmă și 130l/mp. În unele zone, inundațiile au distrus zeci de gospodării. Din acest weekend, canicula ia locul ploilor care vor mai răcori atmosfera doar în zonele de deal și de munte din nordul țării. Cel mai cald va fi în sud și sud-est.

Căldura excesivă îi va afecta în special pe bolnavii cronici. Însă cu toții ar trebui să evităm să ieșim din casă atunci când soarele arde cu putere. Dacă o facem, e important să ne acoperim capul și să ne hidratăm. Canicula în plină pandemie de COVID-19 înseamnă și purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate. Lucru care sporește disconfortul termic.

Ne așteaptă veri caniculare și în viitor, spun climatologii.

În iulie 2007, timp de o săptămână, România a fost cea mai fierbinte țară din Europa, cu o temperatură medie de 40,3 grade Celsius.

MS / Foto: caracter informativ