Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, o Hotărâre pentru operaţionalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), iar ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat că se va ajunge, astfel, la stoparea tăierilor ilegale de lemn şi la transporturile ilegale.

Noua versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale și, totodată, simplifică munca lucrătorilor silvici din teren. Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea.

O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.

MS / Foto: caracter informativ