“Suntem într-o transmitere comunitară accentuată în ultimele 10 zile, dar putem gestiona acest lucru”, a subliniat luni seară, la TVR, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Însă odată cu evoluția numărului de infecții, autoritățile se gândesc să impună și restricții particulare, pentru fiecare zonă. “Când vedem o rată de dublare, să spunem, a cazurilor noi într-un anumit loc, și care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo este transmitere comunitară accentuată și trebuie să limităm această transmitere prin izolarea acelei zone”, a declarat Nelu Tătaru.

“După 3 perioade de relaxare, la interval de 14 zile una de alta, după două weekend-uri prelungite, de vineri până luni, asistăm la o creștere a numărului de cazuri noi, o creștere progresivă, și mă repet, nu exponențială, pe care o putem gestiona în măsura în care sunt respectate și acele reguli de distanțare fizică sau precauții, portul măștii, evitarea locurilor aglomerate, suprafețele comune. Sunt zile în care am observat ultimele 5 au fost cu peste 300 de cazuri noi, dar chiar dacă astăzi avem 246, sunt și datorită faptului că au fost mai puțin testări ziua de ieri fiind o zi de duminică, dar în același timp rămânem la un trend peste 200.

Evaluarea noastră se face și la cazurile din Terapie intensivă, care rămân la 195 de cazuri, precum și pe adresabilitatea la nivelul Unităților de primire-urgențe. Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice care sunt în desfășurare, sunt locuri sau locații care sunt izolate și în ultima perioadă am putut vedea și agenți economici care au făcut evaluări personalului odată cu angajarea și s-au depistat și cazuri pozitive”, a evaluat pe scurt situația ministrul Sănătății.

Potrivit lui, cazurile care pun probleme sunt cele cu grade critice, care necesită un suport ventilator, iar terapia intensivă are datoria să poată prelua aceste cazuri.

“Depinde foarte mult de evoluția zilnică, de evoluția săptămânală, de evoluția la 2 săptămâni, care este acea perioadă de incubație, moment în care noi, de obicei, pregătim o nouă perioadă de relaxare, dar odată cu evoluția nefavorabilă ne gândim să avem și niște restricții particulare, puse pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locație”, a subliniat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă ne așteptăm la o dublare a numărului de cazuri în perioada imediat următoare, ministrul a răspuns că în acest moment nu există aceste previziuni, dar că trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru, în condițiile în care, la un moment dat, se observă că transmiterea comunitară se accentuează.

Ieșirea în parcuri înseamnă și suprafețe comune, care pot fi contaminate, iar copiii se pot infecta, a atras atenția ministrul Sănătății.

Referitor la moțiunea simplă depusă la adresa sa, Nelu Tătaru a subliniat că ar fi vrut să-i audă pe parlamentari cerându-i demisia în perioada martie-aprilie. El a subliniat că politica nu ar fi trebuit să se suprapună peste momentul medical.

MS / Foto: caracter informativ