Premiul Wittgenstein – cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria – revine în acest an matematicianului român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena.

Juriul internațional format din opt oameni de știință de top, inclusiv doi câștigători ai Premiului Nobel, și-a justificat decizia pentru Adrian Constantin prin „contribuțiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”.

Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele „investigării matematice riguroase a singularităților în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester).

Omul de știință premiat s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timișoara, România, unde a urmat o școală de limbă germană. Adrian Constantin a studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa. Și-a luat doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera sa profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel și de la Universitatea din Zürich la Universitatea Newcastle din Anglia și mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universității din Viena.

MS / Foto: caracter informativ