Președintele Societății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că de la începutul lunii viitoare ne putem aștepta la mai puține cazuri de COVID-19 în țară. Medicul spune că specialiștii au prevăzut creșterile apărute în urma relaxării restricțiilor, iar numărul mai mare de cazuri se datorează nerespectării măsurilor de prevenție.

“Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România – că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Care ține de fenomenul biologic.

Deja suntem într-un moment în care o parte din populație s-a imunizat prin trecerea prin boală, fie sub formă asimptomatică, fie sub formă simptomatică. Așa încât ceea ce ne putem aștepta după 1 iulie este, chiar dacă la 1 iulie se iau alte măruri de relaxare, ne așteptăm ca fenomenele legate de răspândirea virusului să fie mult mai reduse decât la momentul acesta”, a afirmat Doina Azoicăi.

Medicul epidemiolog susține că renunțarea la regulile de igienă și măsurile de prevenție duce la o răspândire mai mare a virusului.

“În contextul creșterii numărului de cazuri în ultimele zile, trebuie evaluată extinderea măsurilor de relaxare și foarte important este ca populația să țină cont de această evoluție, luându-și toate precauțiile prin continuarea purtării măștii, respectarea distanțării fizice și aplicarea măsurilor de igienă. Nu măsurile de relaxare duc la creșterea numărului de cazuri, ci aplicarea lor eludând regulile care sunt absolut valabile. Nu putem să renunțăm la aceste reguli” – a explicat profesorul din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași.

MS / Foto: caracter informativ