Aproape jumătate dintre dosarele penale deschise împotriva celor care nu au respectat izolarea și carantina au fost clasate. O explicație ar fi faptul că încălcările de restricții nu au fost urmate de îmbolnăvirea altor persoane. Fostul polițist care ar fi infectat spitalul Gerota nu a fost pus sub acuzare nici acum.

Procurorii au deschis 617 dosare de la începutul pandemiei împotriva persoanelor care au încălcat măsurile de izolare și carantină, potrivit Parchetului General.

408 dintre acestea au fost pentru zădărnicirea combaterii bolilor și 204 pentru fals în declarații. Doar în 51 de cazuri s-a început urmărirea penală in personam față de 66 de inculpați.

Potrivit unor surse judiciare, fostul polițist Nelu Lupu, care ar fi mințit că s-a întors din Israel și ar fi infectat cu noul coronavirus personalul și pacienții de la spitalul MAI Gerota, nu a fost pus încă sub urmărire penală.

Nici senatorul PNL Vergil Chițac, din pricina căruia Guvernul a intrat în izolare la începutul pandemiei, nu a fost pus sub acuzare.

Până acum, doar 16 dosare au fost trimise în judecată, iar 5 prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. 270 de cazuri, adică aproape jumătate, au fost clasate.

Curtea Constituțională a decis că ordonanța de urgență prin care a fost majorat cuantumul amenzilor din timpul stării de urgență încalcă legea fundamentală.

Ieri, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru anularea sancțiunilor date în acea perioadă și restituirea banilor celor care le-au plătit.

MS / Foto: caracter informativ