Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, modificările aduse Legii apiculturii. De acum înainte, pe etichete trebuie să fie înscrisă clar țara de proveniență, iar noua lege prevede sancțiuni aspre – amenzi de până la 40.000 de lei și suspendarea autorizației sanitar veterinare pentru adaosul de zahăr și alte substanțe interzise în miere.

Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine, dar și dacă este vorba de amestecuri de miere, cu precizarea provenienței. De asemenea, nu se poate scrie pe borcanul de miere ”produs românesc” dacă nu sunt respectate prevederile din Legea 168/2017.

De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator.

Noua lege stabilește și o listă lungă de amenzi, de la 50-100 de lei pentru cei care nu au completat carnetul de stupină până la 30.000-40.000 de lei pentru ”producătorii, procesatorii și comercianții care comercializează cu bună știință, miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanțe interzise (…), și după caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”.

MS / Foto: caracter informativ