Potrivit unor surse politice, Guvernul ia în calcul ca, după 15 iunie sau chiar puțin mai devreme, să nu îi mai oblige să intre în izolare pe cei care se întorc din Bulgaria sau Grecia. Discuția a avut loc într-o ședință ținută de premier cu liderii PNL, dar nu a fost confirmată oficial până acum.

Guvernul lucrează la un coeficient cu ajutorul căruia vor fi stabilite țările cu risc epidemiologic scăzut. De exemplu, Grecia, Bulgaria sau Ungaria au un coeficient de risc mai scăzut decât România.

Ideea ar fi ca românii din aceste țări să nu mai stea 14 zile în izolare la domiciliu la întoarcerea în țară, dacă nu au simptome. În prezent, un concediu de două săptămâni în Bulgaria vine și cu 14 zile de izolare la întoarcerea acasă, adică o lună lipsă de la muncă.

Bulgaria a deschis deja granițele pentru cetățenii mai multor țări, inclusiv pentru români. De la 1 iunie putem intra fără restricții și fără ca statul vecin să ne țină în izolare.

La intrarea în Bulgaria trebuie să completați o declarație pe proprie răspundere, că nu sunteți în carantină, că nu aveți simptome de Covid, că veți respecta măsurile antiepidemie impuse de guvernul bulgar și călătoriți pe propriul dumneavoastră risc. Trebuie să dați numărul de telefon și adresa de email și să precizați scopul călătoriei.

Din 15 iunie, Grecia va permite accesul turiștilor din 29 de țări, printre care și România. La graniță puteți fi supuși unui control epidemiologic. Avioanele pot ateriza pe aeroporturile din Atena și Salonic. De la 1 iulie se redeschid și zbourile spre insule.

La noi, izolarea la întoarcerea în țară ar putea rămâne obligatorie și după 15 iunie pentru țările cu risc ridicat, cum ar fi Spania, Italia sau Marea Britanie unde sunt și cele mai numeroase comunități de români.

MS / Foto: caracter informativ