O femeie din județul vecin, Cluj, a rămas fără 11.000 de euro după ce hackerii i-au atacat contul bancar. Totul s-a întâmplat în câteva minute. Banii erau ai asociației non-profit de care se ocupă și cu ei urmau să fie sprijiniți pe tot parcursul anului mai mulți copii cu sindrom Down.

Antoaneta Vanea, victimă:„Nici nu pot vorbi. Gândiți-vă că este o asociație non-profit, care trăiește doar din sponsorizări. Banii, în continuare sistându-se terapiile, urmau să fie folosiți pentru tabăra de vară de la Valea Drăganului, respectiv Lunca Visagului și urmează Felix-ul și alte beneficii. Crăciunul, care venea cu multe cadouri, deci erau foarte bine stabiliți. Banii erau special calculați pentru tot anul acesta, deci în momentul de față în cont nu mai avem niciun ban.”

Femeia a depus trei sesizări la bancă și o plângere penală la poliție. Nu și-a recuperat deocamdată banii.

Antoaneta Vanea, victimă: „Așteptăm. Eu cel puțin, ca administrator și președinte de asociație sunt într-o stare de nedescris, pentru că totuși sunt banii unor persoane cu dizabilități care au fost luați din cont.”

Reprezentanții băncii susțin că și-au informat clienții despre importanța securizării dispozitivelor inteligente și că este în desfășurarea o anchetă internă.

Andreea Vișan, purtător de cuvânt IPJ Cluj: „În urma verificărilor a reieșit faptul că reprezentantul asociației s-ar fi conectat pe o pagină web falsă, aparent a instituției financiare. În prezent sunt desfășurate demersuri pentru restituirea sumei în contul asociației, iar cercetările continuă pentru identificarea autorilor.”

Este important să vă accesați conturile bancare doar de pe laptop-ul sau telefonul personal, iar atunci când faceți asta asigurați-vă că sunteți pe site-ul real al băncii la care aveți cont.
În cazul în care observați o activitate suspectă sau vă sunt cerute date personale suplimentare, adresați-vă imediat autorităților sau băncii.

Hackerii pot clona chiar și site-urile instituțiilor financiare și odată ce au făcut asta, mai au nevoie doar de acces la token-ul vostru bancar pentru a genera o nouă parolă.

Sursa: protv.ro/ Foto: caracter informativ