România a reușit să limiteze impactul pandemiei de coronavirus, “cel puțin comparativ cu multe țări din vestul Europei, țări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depășite de situație și au înregistrat foarte mulți morți”, afirmă medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, dedicat COVID-19. Medicul timișorean a făcut un bilanț al celor 3 luni de coronavirus în România și a ajuns la concluzia că “cel mai probabil acest lucru se datorează măsurilor corecte, deși dure, luate la timp, dar și modului în care cea mai mare parte a populației le-a înțeles și respectat”.

Potrivit medicului Virgil Musta, care a consultat statisticile europene, 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel putin o boală asociată. În țara noastră însă, spune Virgil Musta, “vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări. Acest lucru se cunoștea deja, dar într-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane.”

Cele mai importante concluzii ale acestei analize după 3 luni de pandemie, potrivit medicului Virgil Musta, sunt: “importanța respectării și în continuare a câtorva reguli de igienă personală și distanțare pe care le știm deja, dar și să avem grijă de sănatatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puțin vulnerabili în fața oricăror amenințări.”

“Împreună am depășit cu bine ce a fost greu, dar e nevoie tot de ‘împreună’ și pe mai departe!”, este îndemnul medicului Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta este șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde s-au vindecat, până acum, cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus.

Sursa: Facebook Dr. Virgil Musta / Foto: caracter informativ