Capsula Crew Dragon a fost lansată cu succes, sâmbătă la 22.22, ora României, spre Staţia Spaţială Internaţională de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9.

Este prima misiune cu echipaj uman din SUA şi cu tehnologie americană din ultimii 9 ani.

La bord sunt doi astronauți NASA, Robert Behnken (49 de ani) și Douglas Hurley (53 de ani), colonei în rezervă din Corpul Puşcaşilor Marini, respectiv Forţele Aeriene. Sunt veterani ai misiunilor spaţiale și sunt căsătoriți cu femei care au zburat în spaţiu.

Misiunea este considerată de importanţă istorică, deoarece ar putea deschide o nouă eră spaţială care se bazează pe implicarea sectorului privat. Vehiculul a fost construit de SpaceX, compania excentricului miliardar Elon Musk, dar este un proiect comun cu Agenția Spațială Americană, deci cu o finanțare serioasă din partea guvernului federal.

De aproape un deceniu, americanii depind de ruși și de navetele Soyuz pentru a ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Prima tentativă de lansare a fost anulată, miercuri, cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor, din cauza vremii nefavorabile.

Foto: colaj captură video