S-a vorbit foarte mult despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le urmăm pentru a ne proteja de infecția cu virusul Covid-19. Însă dincolo de efectele fizice ale pandemiei a existat și un profund impact psihologic asupra noastră, a tuturor.

Lipsa socializării, teama, anxietatea, stresul sunt factori care pot avea urmări psihologice profunde. Primele efecte pot fi starea de irascibilitate, insomniile, tulburările digestive și altele mai grave, precum depresia, dacă nu sunt eliminate cauzele.

Cum ne revenim mental după izolare:

Socializare
De cele mai multe ori, simpla acțiune de a discuta despre probleme pe care le ai te ajută să depășești momentele dificile. Așadar primul mecanism de apărare ar trebui să fie socializarea, fie ea și telefonică, cu cineva căruia îi putem împărtăși grijile noastre.

Limitarea consumului de informație
Cauzele nu au fost eliminate însă. Chiar dacă, treptat, lucrurile revin la normal, suntem în continuare bombardați cu informații despre pericolul pandemiei. Este important să evităm urmărirea excesivă a buletinelor informative și a surselor de știri online. Puteți limita la 10-15 minute pe zi acest proces.

Timp în aer liber
Acum că putem ieși din casă este indicat să o și facem. Timpul petrecut în aer liber, la plimbare, cu animalul de companie, cu prietenii sau cu familia, reprezintă o modalitate excelentă de a ne deconecta de la senzația de apăsare a izolării și a pandemiei.

Sport
Sportul este un alt mijloc excelent de relaxare. În timpul în care facem efort fizic, organismul nostru secretă edorfină. Această substanță este cunoscută drept ”hormonul fericirii”, datorită stării de bine pe care ne-o creează.

Călătoriile
Una dintre metodele cele mai indicate pentru relaxare sunt vacanțele. Nu este nimic mai benefic pentru sănătatea mentală, decât o călătorie de câteva zile, departe de casă. Chiar dacă va mai dura câteva luni până se va reporni turismul internațional, nu te împiedică nimeni să-ți faci de pe acum planuri și să profiți de ofertele de vacanţă disponibile.

Terapie
Nu este nicio rușine să apelezi la ajutorul unui specialist. A discuta cu cineva care înțelege problemele prin care treci, te va ajuta să depășești aceste momente dificile din viața ta.

MS / Foto: caracter info