În ultimele zile, am asistat la o avalanșă de acțiuni pur electorale în care zeci de peneliști s-au îngrămădit la poze, postate ulterior pe rețelele de socializare, conținând texte laudative la adresa lor privind “marile reușite”. Trecând peste alaiul prezent la semnarea unui contract pentru construcția unui ciot de 4,5 km de autostradă, contract nesemnat în fapt de niciunul dintre ei (dovada participării doar pentru poze electorale), nu putem să ignorăm însă subiectul testării elevilor epatat în mediul online, cel mai probabil, în același scop electoral.

Pe scurt, săptămâna trecută, destinsa doamnă consilier Theodora Benedek, candidatul propus de PNL Mureș pentru funcția de primar al municipiului Tîrgu Mureș, a lansat un subiect prin care cere testarea voluntară a elevilor care vor merge la școală pentru depistarea eventualilor infectați cu COVID-19. O primă dovadă de populism este că a lansat ideea în mediul online, promovând-o puternic, cerând altora să inițieze un proiect HCL, deși ea în calitatea de consilier o putea face fără probleme.

După ce a făcut mare vâlvă câteva zile, a urmat pasul normal, cel al inițierii unui HCL și supunerea la vot în ședința CL Tîrgu Mureș de joi. Doar că a depus un proiect cu mari probleme de legalitate, evident neputând fi votat în forma respectivă. HCL-ul a fost elaborat cu încălcarea Codului Administrativ, fără estimarea sumei necesare, fără identificarea sursei de finanțare și fără realizarea unei rectificări bugetare. Acum, fie a fost vorba probabil de o altă strategie pentru a putea ține cald subiectul pe rețelele sociale, fie nu știe să întocmească un HCL, deși au trecut peste 4 ani de când ocupă funcția de consilier local.

Revenind la speța concretă, cea de testare a personalului didactic și a elevilor implicați în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, consiliera PNL spune că, pe lângă suma necesară de la bugetul local, “datorită lui Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. SCJU Târgu Mureș va finanța primele 500 de teste Real Time PCR”. Aici au început alte probleme.

Când au văzut cele relatate de consilieră, o serie de cadre medicale din cadrul SCJU Tîrgu Mureș s-au revoltat instant, acuzând conducerea spitalului. Aceștia spun că ei, în calitate de cadre medicale, nu au fost testați, dar spitalul își permite acum să sponsorizeze sute de teste la cererea unui consilier local, anume a Theodorei Benedek.

“Ne mai mirăm că avem atâtea cadre medicale sau bolnavi infectați! Dacă nu suntem testați toți, cine știe câți dintre noi am fost sau suntem infectați, dar asimptomatici, existând astfel posibilitatea să îmbolnăvim alte persoane cu care intrăm în contact? Cum este posibil ca spitalul să dețină atâtea sute de teste, pe care își permite să le ofere sponsorizare, dar să nu fie folosite pentru testarea noastră”, ne scrie un cititor.

Pe de altă parte, “această testare nu ar fi limitat eventuala răspândire a virusului deoarece nu puteau fi testați toți copiii, iar timpul de recoltare și de furnizare a analizelor era de peste opt zile, deci o eventuală infectare nu ar fi putut fi preîntâmpinată datorită acestor teste. Mai mult, normele Guvernului nu impuneau o asemenea testare. Pe scurt, proiectul nu ar fi rezolvat nimic, doar i-a dat prilejul inițiatoarei de a poza în salvator al elevilor, care nu trebuiau salvați de nimic, ca atare Consiliul Local a decis să-l amâne, până la elaborarea sa în formă legală”, se arată într-un comunicat emis de POL Tîrgu Mureș.

MS / Foto: colaj