Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, alocarea a 600 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de carantină din această perioadă şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, a anunțat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, după ședința Executivului.

De la începutul epidemiei de coronavirus, Guvernul a impus carantinarea pentru două săptămâni (14 zile) a persoanelor care au sosit în România din țări cu focare importante de coronavirus. De la încetarea stării de urgență, din 15 mai, nu mai este obligatorie carantina pentru cei care sosesc în țară, aceștia putând să se izoleze la domiciliu.

La o săptămână de la intrarea în starea de urgență din cauza coronavirusului, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau 4.207 de persoane. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 din 21 martie 2020 și până la încheierea stării de urgență instituite pe teritoriul României, 14 mai 2020, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.304 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. La data de 15 mai, 14.441 persoane se aflau în carantină instituționalizată.

În prezent, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.935 de persoane, potrivit informării autorităților de miercuri, 27 mai, de la ora 13.00.

În plus, potrivit Ministerului Sănătății, documentul prevede şi includerea de noi categorii de beneficiari pentru care se vor deconta cheltuielile de carantină de la bugetul de stat, respectiv: personal medico-sanitar şi personal auxiliar sanitar confirmat COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar şi personal auxiliar sanitar care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru; personal medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar încadrat în centrele care efectuează dializa pentru pacienţii confirmaţi COVID-19.

S-a hotărât ca toate cheltuielile cu transportul pentru persoanele care optează pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale să fie decontate prin direcţiile de sănătate publică.

De asemenea, se vor asigura cheltuielile cu hrana pentru personalul medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru – care include 2 mese/zi acordate în spaţiul special de carantină, în funcţie de programul de lucru al fiecărei persoane.

MS / Foto: caracter informativ