În ultima vreme, în mai multe comentarii, dar și în mesaje primite, se induce ideea prin care aparținătorii bolnavilor declarați COVID-19, ar primi o sumă de bani pentru “a accepta” morții ca fiind decedați de coronavirus. În toate comentariile și mesajele suma menționată este de fix 3.000 de lei. De asemenea, toți spun că au auzit informația “de la un prieten care nu are de ce să mintă”, insistând ca fiind “sursă sigură“, doar că în momentul în care se cer detalii pentru demararea unei investigații jurnalistice sau pentru a cere informații de la autoritățile competente privind speța semnalată, “surpriză”, cel care a comentat/ trimis mesajul, fie dispare, fie nu mai știe exact de la ce “prieten/sursă sigură” a auzit.

În realitate, pe lângă dispariția celor care lansează zvonurile, se ridică unele mari semne de întrebare privind aceste sume care s-ar plăti aparținătorilor. În primul rând, din ce fonduri provin acești bani, clar fiind că nu este posibil să fie plătiți de Stat, din bugetele DSP-urilor (cea mai acuzată instituție privind plata sumelor). În al doilea rând, care ar fi scopul, având în vedere că plata bonusului de 2.500 de lei încasat de cadrele medicale care se ocupă de cazurile COVID-19 nu depinde de numărul de bolnavi tratați. Totodată, în orice fel de caz de deces legea nu prevede posibilitatea de a se cere acordul aparținătorilor pentru stabilirea cauzei morții, aceasta aparținând exclusiv medicului legist.

Trecând peste aceste aspecte, pentru o clarificare cât de cât a situației, vă prezentăm un caz concret în care familia unui bărbat din județul Botoșani, inclus pe lista deceselor COVID, susține că moartea acestuia nu a avut nicio legătură cu noul coronavirus și că un funcționar al Direcției de Sănătate Publică (DSP) i-ar fi propus să semneze un act prin care recunoștea infectarea pacientului cu Sars Cov-2, la schimbul unei sume de 3000 de lei, transmite stiri.botosani.ro într-un material semnat de Roxana Aiacoboaei.

Raportat la acest caz, jurnaliștii libertatea.ro, care s-au confruntat cu aceleași comentarii sau mesaje privind plata acestor sume, au mers mai departe cu investigația celor de la stiri.botosani, încercând să afle situația direct de la sursa indicată de ei. Doar că, “surpriză”, povestea nu a mai fost întocmai ca cea redată de ziarul din Botoșani.

În primul rând, femeia menționată ca fiind cea intrată în contact cu persoanele care au oferit cei 3.000 de lei, nu mai era persoana care a intrat în contact, ci fiica acesteia, ea nici măcăr nu era acasă, se arată în noua declarație dată de femeie, de această dată celor de la libertatea.ro

Libertatea.ro a contactat apoi fiica, aflând că nici în cazul ei situația nu mai coincidea cu prima declarație, dispărând personajle cheie, care dădeau credibilitate poveștii, anume prezența polițiștilor la momentul în care cei de la “DSP” ar fi oferit cei 3.000 de lei. Astfel, fiica le spune celor de la libertatea.ro că a fost o singură persoană care nu a prezentat nicio legitimație, doar că i-ar fi spus că este de la DSP. În plus, tot față de primele declarații, acum au dispărut și actele primite inițial pentru semnare în care ea să confirme decesul COVID pentru a primi cei 3.000 de lei.

Tot în investigația celor de la libertatea.ro se arată că primarul ar pune totul ca fiind o răzbunare a familiei respective, deoarece aceștia nu au vrut de la început să respecte izolarea la domiciliu. De asemenea, cei de la DSP afirmă că totul este o minciună, ei netrebuind să ceară acordul aparținătorilor pentru declararea unui deces.

La final, revenim cu rugămintea către toți cititorii noștri care susțin aceste speculații, fie în comentarii sau în mesaje private, să ne indice sursa exactă a celui care a primit sau “știe sigur” că se plătesc acești bani, tocmai din motivele amintite la început, să putem face lumină și pentru ca cei care le fac să fie cercetați, clar fiind faptul că este un lucru ilegal. Mulțumim.

Pentru o corectă informare, puteți citi întreaga investigație pe libertatea.ro / Foto: colaj caracter info