O echipă de cercetători din România a creat o aplicație care ne-ar putea ajuta să reducem răspândirea noului coronavirus.

Sistemul poate reține prin bluetooth date despre dispozitivele persoanelor cu care noi interacționăm și ne anunță dacă am intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul virus.

Aplicația COV Tracker a fost pusă la punct de cercetătorii Institutului Romanian InSpace Engineering. Aceasta ar trebui să fie activată de fiecare dată când ieșim din casă. Astfel poate reține, prin bluetooth, date despre dispozitivele persoanelor cu care noi interacționăm. Poate identifica telefoanele mobile aflate la o distanță de cel mult 20 metri, iar în cazul în care intrăm în contact cu o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19, vom primi ulterior un mesaj anonim prin care vom fi îndrumați să ne prezentăm cât mai repede la medicul de familie.

Aplicația reține locul unde a avut loc interacțiunea, timpul petrecut cu acea persoană și distanța la care ne-am aflat de acel om.

Potrivit medicilor specialiști infecționiști un astfel de sistem ar putea ajuta și în cazul anchetelor epidemiologice. Dar nu le va putea înlocui.

În aplicație ar urma să fie introduse datele persoanelor diagnosticate cu COVID-19. Pentru asta este nevoie, însă, de un acord cu Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății.

Aplicația ar urma să fie pusă gratuit la dispoziția românilor. Și autoritățile din Marea Britanie au anunțat că în curând vor lansa o astfel de aplicație, iar în Singapore există deja un sistem asemănător de două luni.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: caracter info