Ministerul Sănătății vrea sa afle cât din populatie s-a imunizat in mod natural dupa declanșarea epidemiei de COVID 19. Testarea se va face la nivel național pe un eșantion semnificativ. Un prag de 70 la sută de purtători ai virusului ar însemna că pericolul a trecut.

Trebuie spus de la început că este vorba despre un studiu, adică o testare pe bază de voluntariat. Eșantioanele stabilite vor fi în funcție de mai multe criterii la nivelul țării și ar trebui să acopere întreg teritoriul.

Este vorba despre 3 criterii care au fost stabilite de Ministerul Sănătății: numărul de confirmări până la acest moment, numărul deceselor confirmate cu Covid-19, dar și numărul de internări pe secțiile de terape intensivă.

Nu a fost stabilită încă o dată la care vor începe aceste testări, însă, cel mai probabil, se va întâmpla după 5 iunie, adică după ce autoritățile estimează că ar trece primul val de pandemie.

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor să-și facă o idee foarte clară asupra nivelului de imunizare a populației, dar și asupra modului în care se răspândește virusul. Practic, vor să se pregătească pentru valul al 2-lea, despre care specialiștii spun că ar veni în toamnă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, anunţă un plan de testare a imunizării populaţiei la Covid-19. Testarea se va face după depăşirea maximului epidemiei şi se va aplica pe un eşantion de 30.000 de români.

”Vom testa populaţia, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eşantionare, Intitutul Naţional de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a declarat Horaţiu Moldovan, potrivit News.ro.

Oricum, testarea va avea loc după faza de maxim a epidemiei, a mai precizat el, adăugând că în etapa în care încă se înregistrează cazuri nu se pot obţine rezultate relevante.

Secretarul de stat a spus că INSP va conduce această testare, iar Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie infrastructura necesară.

”Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eşantioane de vârstă, ca să vedem câţi s-au imunizat la Covid-19”, a estimat Horaţiu Moldovan.

MS / Foto: caracter informativ