Vrei să regăsești paradisul pierdut și confortul natural al satului sau să scapi pur și simplu de nevrozele orașului? Două luni de izolare într-un apartament minuscul te-au făcut să te urci pe pereți?

Cauți o calitate superioară a locuirii, diferită de cea pe care o oferă locuințele colective din aglomerările urbane? Izolare, garduri înalte sau descoperirea unui alt fel de a fi într-o comunitate?

Andy Hertz a copilărit la Săvârșin, pe malul Mureșului, a lucrat la Londra timp de șase ani, pentru ca, în 2016 să decidă că vrea să revină în România, undeva la sat. A inițiat grupul de Facebook – Mutat la țară, viața fără ceas. De la cinci membri, comunitatea a ajuns la peste 80.000.

Discuțiile se învârt în jurul unor povești legate de traiul în mediul rural, dar și a soluțiilor la probleme concrete: de la îmbunătățirea semnalului de internet și la opțiunile pentru o renovare corectă, până la combaterea limacșilor sau ponturi legate de grădinărit.

Alexandra (28 de ani) și Florin (29 de ani) au părăsit Bristolul pe 4 martie cu destinația Daia, un sat din comuna Apold aflat la 30 de kilometri de Târgu Mureș.

Ea și cei trei copii au călătorit cu avionul, iar el a condus o dubă încărcată cu ceea ce adunaseră în cinci ani cât au locuit în Marea Britanie. „Am plecat doi, ne întoarcem cinci”, scriau tinerii pe Facebook.

Au apelat la o firmă să le transporte o rulotă până-n România. Aceasta a devenit locuința lor pentru următoarele luni, până când noua casă de la țară va fi locuibilă.

Citește mai mult pe pressone.ro