Vă reamintim că, ieri, Grupul de Comunicare Strategică – GSC a anunțat un deces ca fiind cauzat de coronavirus, survenit la o asistentă medicală, în vârstă de 45 de ani, care nu suferea de alte boli. Vă spuneam că ciudat este faptul că victima, deși două teste i-au ieșit negative, în anunțul de ieri, apărea decedată din cauza coronavirus. Ei bine, decesul asistentei din Botoșani a fost scos astăzi de Institutul Național de Sănătate Publică de pe lista victimelor provocate de COVID-19.

„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat”, a transmis luni Grupul de comunicare strategică.

La insistențele jurnaliștilor, GCS a comunicat despre cazul asistentei că „nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”. Cauza morții încă nu a fost comunicată. „Încercăm să clarificăm lucrurile și revenim cu detalii în măsura posibilului”, este răspunsul GCS care intermediază comunicarea INSP cu jurnaliștii.

Duminică, Institutul Național de Sănătate Publică raporta, prin Grupul de Comunicare Strategică, decesul asistentei din Botoșani pe lista victimelor COVID-19, la poziția 1178, ca unul fără comorbidități. Femeia era asistentă medicală la secția de boli infecțioase a spitalului județean din Botoșani, nu suferea de alte boli iar prin mâinile ei trecuseră mulți pacienți infectați cu COVID-19.

Imediat, în presă locală au apărut întrebări referitoare la natura reală a decesului mai ales după ce directorul spitalului unde lucra asistenta a spus că testele pentru COVID-19 au ieșit de două ori negative.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, citată de Monitorul de Botoșani.

MS / europalibera.org / Foto: caracter info