Condiționarea acesului în magazine de măsurarea temperaturii este ilegală și neconstituțională, spun reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC), o organizație care luptă pentru drepturile consumatorilor. Liderii săi îi îndeamnă pe români să le sesiseze astfel de abateri în vederea demarării unor procese. Reprezentanții organizației de protecția consumatorilor susțin că românii au toate motivele să refuze termoscanarea la intrarea în magazinele alimentare și nealimentare, instituții publice și private, transmite protv.ro

„Asociația Pro Consumatori a decis să pună capăt prin procese acestor practici ilegale care ne încalcă drepturile și libertățile cetățenești, dar ne pun și în situații stânjenitoare, lipsindu-ne de acele trăsături specifice ființei umane – demnitate, inteligență și identitate proprie. Suntem oameni, nu suntem o turmă de animale care sunt triate la intrarea în grajd după bunul plac al stăpânului!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficicială de Facebook a organizației.

APC îi îndeamnă pe oameni să transmită pe e-mail datele de identificare ale magazinelor care își selectează clientela după temperatura corporală a acestora. „Informațiile de mai sus ne sunt necesare pentru o serie de procese și alte demersuri legale ce vor fi demarate de către Asociația Pro Consumatori în perioada următoare”, mai spun reprezentanții asociației.

Termoscanarea a devenit o obligatorie în România, la intrarea în spațiile publice închise sau cu un aflux mare de oameni, odată cu instituirea stării de alertă (Legea 55/2020). Autoritățile consideră că în acest fel pot fi depistate persoanele suspecte de coronavirus care nu prezintă simptome evidente de boală.