Jurnaliștii de la recorder.ro au realizat un material privind tratamentele preferențiale pentru unii pacienți infectați cu SARS-CoV-2 care continuă chiar și după trecerea acestora în neființă.

În timp ce mii de familii din România și-au luat rămas bun de la cei decedați în cadrul unor ceremonii limitate la cel mult opt persoane, Biserica Ortodoxă Română a obținut de la Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, o aprobare care a permis organizarea unei înmormântări cu mii de persoane.

Funeraliile Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Medicii cataloghează drept inacceptabilă această derogare dată chiar de cei care dirijează lupta cu epidemia de coronavirus, conform recorder.ro

În timp ce la Suceava oamenii sărutau sicriul arhiepiscopului Pimen, într-o casă din Arad, familia Persidei Ciuraru stătea într-o cameră cu poza decedatei pe masă. Ulterior l-au înmormântat conform regulilor impuse. Și cam atât. După ce au văzut la televizor ceremoniile de la Suceava: „Simțim o mare durere (…) Sunt condiții foarte diferite pentru oamenii de rând, față de alții. În ziua de azi, dacă ai bani ești mamă și tată, ești auzit. Dacă ești un om de rând, cum suntem noi, nu suntem băgați în seamă” au transmis rudele “decedatului simplu/obișnuit”.

„Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva” a declarat Raed Arafat referitor la înmormântarea IPS Pimen.  

Însă, pentru restul lumii, Raed Arafat spune că legea rămâne la fel. „La un om obișnuit, înmormântarea are modul ei în care se desfășoară. Acolo a fost o excepție având în vedere situația (…) A fost vorba de o slujbă care trebuie să se facă altfel decât la un om simplu.”, zice șeful DSU.

Ce “nu știa” probabil Arafat, când a schimbat legea pentru omul “neobișnuit”, este textul din Constituția României care, la ARTICOLUL 16, prevede că: “(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

Citește mai mult pe recorder.ro / Foto: colaj