Am scris de nenumărate ori că Statul este dovedit cel mai prost administrator posibil. Când intervine și în afaceri private, rezultatul este unul la fel de dezastruos și incorect față de privatul real. Și iar vorbim de SC Administrație și Turism SRL, firma privată administrată de primăria Tîrgu Mureș.

Pe scurt, o firmă privată adevărată trebuie să aibă în calcul cheltuielile și încasările, pentru ca în final să realizeze un profit care să justifice activitatea. Adică este obligată de piață să aplice produselor sau serviciilor un adaos suficient de mare încât să acopere costurile de producție, începând de la chiria spațiului, a salariilor și până la plata taxelor. Ei bine, aceste lucruri de bază nu sunt valabile și în cazul firmelor private administrate de Stat. Ele nu sunt interesate de costuri și nici de profit, orice diferență de bani necesară fiind acoperită din alți bani primiți de la buget. Astfel, nu avem altceva decât o concurență neloială față de privatul adevărat, fie că vorbim de restaurante, hoteluri sau, mai nou, legume și fructe crescute pentru zacusca păpată de indivizi din primărie.

Revenind la cazul de față, vorbim de o nouă discrepanță imensă între firma privată de Stat, în comparație cu privatul real. Mai exact, firma primăriei SC Administrație și Turism SRL, a reușit să încheie un contract de închiriere la un preț de zece ori mai mic decât cel din piață. A luat o clădire de aproape 600 mp, în Cetatea Medievală aflată în centrul municipiului Tîrgu Mureș, la prețul de circa 0,8 euro/mp, deși prețul chiriilor în zonă pornește de la 8 euro/mp.

Cu toate că SC Administrație și Turism SRL a primit asemenea beneficii incorecte, societatea mai este și datoare vândută la o serie de privați adevărați cărora pur și simplu nu le-a achitat produsele sau serviciile comandate. E simplu să faci “afaceri” așa, nu?!

Pe lângă prețul ireal oferit pentru firma lor privată, mai există și alte spații în Cetatea Medievală închiriate unor societăți sau persoane fizice la prețuri la fel de inimaginabile, începând cu 1 leu pentru o încăpere, indiferent de mărimea acesteia. Printre ele se numără inclusiv ditamai Universitatea de Medicină Farmacie Științe și Tehnologie Tîrgu Mureș, de parcă nici nu ar deține o sumedenie de spații, unul transformat în spital COVID, dovadă clară că beneficiază de surplus de spațiu.

Totodată, printre chiriașii “norocoși” se mai numără persoane care fac pe dijei sau prestează în diverse forme la evenimentele primăriei “gratuite”, dar finanțate cu bani de la bugetul orașului: Liviu Pancu, Ana Maria Galea etc.

MS / Foto: colaj