Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile de vacanţă, mulţi anulându-şi concediile planificate peste hotare. Nu se ştie cât va mai dura, aşa încât industria ospitalităţii se reinventează pentru a putea merge mai departe în condiţii sigure şi în această perioadă. De aceea trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte atunci cand alegeţi destinaţia sau hotelul ca să nu vă puneţi în pericol sănătatea!

Protecția personală

Măștile, mănușile și sticluțele cu dezinfectant vor face parte din rutina zilnică, mult timp de acum înainte. Asigurările de sănătate, devenite facultative în ultimii ani vor începe din nou să fie apreciate, având în vedere că și o simplă creștere a temperaturii vă poate trimite forțat la medic.

Foarte posibil, în viitorul destul de apropiat veți  prezența la graniță dovada vaccinării anti Covid-19. Nu ar trebui să vi se pară ciudat atâta vreme cât până acum erați obligați să vă vaccinați în cazul altor maladii atunci când plecați în Africa sau Asia (ex. împotriva malariei). Până atunci aveţi dreptul să faceţi un test de sânge care să dovedească faptul că nu aveţi coronavirus.

Reguli stricte pentru industria ospitalității și a transporturilor

Cel mai probabil va exista o nouă categorie de angajați, cei din domeniul medical în fiecare echipă din aeronave, vase de croazieră, pensiuni sau resorturi. Aceștia  vor verifica temperatura și documentele de sănătate ale turiștilor, de la îmbarcarea în avion la cazarea în hoteluri.

Companiile aeriene au anunțat deja că au luat o serie de măsuri privind distanțarea socială, filtre speciale în sistemul de ventilație sau ambalarea individuală a preparatelor.

Unitățile hoteliere și pensiunile au introdus și ele reglementări  de la termoscanare, distribuție de mănuși, dezinfectanți și măști la panouri separatoare transparente în zonele de luat masa.

Muzeele nu vor mai accepta grupuri mari de turiști și vor primi un număr limitat  cu programare prealabilă. Astfel veți putea admira în liniște  operele marilor maeștri.

Certificate pentru hoteluri și regiuni

Pe lângă zonă, priveliștea camerelor sau numărul de stele veți ajunge să evaluați hotelurile sau pensiunile și după gradul de risc al sănătății. Experții susțin că oamenilor le este teamă să mai călătorească din cauza riscurilor de contaminare cu Covid-19. De aceea ei propun acordarea unor certificate care să ateste măsurile luate pentru împiedicarea răspândirii virusului. Aceste acreditări le vor oferi turiștilor încrederea de care au nevoie că le vor fi respectate drepturile în ceea ce privește sănătatea.

Certificări pentru restaurante și hoteluri

Autoritățile din Insula Madeira au lansat ideea unui certificat de bune practici pentru a manageria riscurile biologice. Acesta va fi obținut doar de acele pensiuni sau hoteluri care vor îndeplini anumite condiții de siguranță a sănătății.

În Spania, Asociația Hotelierilor din Madrid a conceput un protocol de certificare a unităților cu “Covid-19 free”, ceea ce reprezintă o garanție pentru siguranța turiștilor și lucrătorilor. Acesta se bazează pe un model de dezinfectare și curățenie.

Împărțirea țărilor pe zone de risc

Doi profesori de la Școala de Afaceri ESADE din Spania au venit cu o altă propunere pentru a crește încrederea oamenilor în siguranța vacanțelor  peste hotare. Miquel Oliu și Bary propun împărțirea întregii Europe nu în funcție de granițe ci după zone de risc, știut fiind faptul că în aceeași țară există unele regiuni carantinate iar altele sigure, unde riscul contagierii cu Covid 19 este ținut sub control. Circulația între zonele verzi ar trebui să fie fără restricții chiar dacă e vorba de o deplasare între 2 țări, în timp ce accesul din si spre zonele roșii cu risc să fie limitată doar la cei care lucrează acolo. Certificarea în zone verzi sau roșii ar trebui să respecte reguli stabilite de un for internațional, respectiv Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Aşadar nu uitaţi de măsurile de protecţie personală, de ajutorul dat de tehnologie (check-in online, rezervări,etc) iar atunci când alegeţi destinaţia sau hotelul verificaţi să nu fie într-o zonă de carantină şi să respecte normele de igienă şi distanţare socială!

Foto: caracter info