Cei mai mulţi dintre români se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei economice după ieşirea din starea de urgenţă. În plină criză sanitară, oamenii sunt pesimişti, însă nu le lipseşte iniţiativa, arată un sondaj realizat în urmă cu câteva zile. Unii şi-au făcut planuri pentru o nouă afacere, alţii se gândesc la specializări noi.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați cred că situația economica se va degrada. Doar un sfert considera că e posibila o ameliorare. Cei mai pesimiști sunt tinerii, orășenii și cei cu studii superioare. O treime iau în calcul o degradare a propriei situații financiare, dar cei mai mulți se așteaptă să trăiască la fel.

În timpul izolării, ci mai mulți au făcut planuri de renovare a locuinței. Alții s-au gândit să își caute suplimentar de lucru, să urmeze un curs sau o specializare nouă sau chiar să deschidă o afacere.

Peste 40% dintre oameni spun că în perioada stării de urgență au folosit internetul mai mult că înainte ori s-au uitat la televizor. În plus, s-au certat mai puțin cu familia decât înainte de pandemie și au consumat mai puțin alcool.

Celor mai mulți români le-a lipsit în această perioadă mai ales apropierea celor dragi, și abia apoi drepturile care le-au fost restrânse sau călătoriile. Primul lucru pe care spun că îl vor face după ce criza vă trece cu totul va fi să se vadă cu familia și prietenii, să călătorească și, în procente mult mai mici, să meargă la muncă, la biserică sau să facă sport.

Sondajul de opinie a fost realizat în 13-14 mai pe un eșantion de 1.027 de oameni de peste 18 ani, și are o marjă de eroare de plus minus 3,1%.

MS / Foto: caracter info