De mâine, proprietarii de restaurante vor avea de ales să respecte fie legea care permite redeschiderea teraselor în condiţii de siguranţă, fie ordonanţa care stabileşte regulile pe timpul stării de alertă. Aceştia susţin că se simt privaţi de dreptul la muncă şi cer autorităţilor claritate în ceea ce priveşte data şi condiţiile de redeschidere a teraselor.

„E o privare de libertate, e o privare de dreptul la muncă. Ne-am pregătit materie primă, am chemat oamenii la muncă. De ce nu putem urma exemplul ţărilor Europene?” se întreabă Alin Barabancea, director executiv Moon Brasserie.

„Suntem puţin mâhniţi, ne-am obişnuit ca cei care ne conduc să nu ştie şi să nu aibă un plan. Suntem şocaţi că se pot deschide spaţii comerciale de 15.000 de metri pătraţi, dar totuşi o terasă de 100 metri pătraţi sau un local de 200 metri pătraţi nu se poate deschide”, spune şi Orlando Adaniloaie, proprietar Bread and Butter.

În România, cifra de afaceri a sectorului HoReCa este estimată la 3 miliarde de euro. Doar Capitala participă cu o treime din totalul pieţei. Din cauza crizei COVID-19, sectorul va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, estimează Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Iar din 400000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.

Sursa: mediafax.ro