Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie. Mai mult, soluțiile folosite pot fi periculoase pentru sănătatea umană, explică Organizația Mondială a Sănătății – OMS într-un document, transmit dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

În județul Mureș, au existat în câteva orașe acțiuni de dezinfectare, dar nu le considerăm periculoase pentru sănătatea mureșenilor, din două motive. În primul rând, acestea au durat cel mai probabil doar câteva minute, cam cât a fost necesar pentru filmarea și imortalizarea în toate tipurile de imagini posibile ale profitorilor de imagine pe timp de pandemie din primăriile mureșene. În al doilea rând, substanțele folosite la “marea” dezinfectare au conținut cel mai probabil 99% apă chioară, la fel cum ne spun că ar fi aburii de la combinat. Însă, cel mai pericolos și nociv lucru rămâne enorma risipă de bani publici, acordați prin încredințare directă, către cine și câți au vrut ei, că doar e “stare de urgentă” nevoie de îmbogățire rapidă a unora.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății – OMS susține: “Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni”.

“În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19”, iar “pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană”, avertizează organizaţia.

“Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, insistă OMS.

În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

MS / hotnews.ro / Foto: colaj caracter info