Şocurile generate de pandemia de coronavirus vor fi resimţite mult timp după ce vor fi ridicate măsurile de distanţare socială la nivel mondial.

Efectele directe ale pandemiei asupra sănătăţii
Deoarece COVID-19 este o boală nouă, nu există studii asupra traiectoriei pe termen lung pentru cei cu simptome severe. Însă există doctori care spun că noul coronavirus se poate prinde de multe celule umane din diferite părţi ale corpului şi poate penetra multe organe majore, inclusiv inima, rinichii, creierul, şi până şi vasele de sânge.

Efectele indirecte ale pandemiei asupra sănătăţii
Toate operaţiile şi programările medicale anulate sau amânate vor avea efecte de durată asupra sănătăţii oamenilor. În cel mai rău scenariu, un pacient ar putea muri pentru nu a putut ajunge la o programare de rutină.

Efectele economice ale COVID-19
Doar în Statele Unite, aproximativ 33 de milioane de oameni şi-au depus actele de şomaj de la începutul pandemiei până în prezent, rata şomajului ajungând astfel la 15%.

Pe lângă recesiune, criza implică şi o stagnare a comerţului cu bunuri (cantităţi neutilizate) şi în interiorul pieţei muncii (şomaj în masă), dar şi prăbuşirea preţului petrolului şi metalelor industriale. Astfel, deflaţia – opusul inflaţiei – este un scenariu probabil, care creşte riscul insolvenţei.

Pe deasupra, pierderea veniturilor şi, implicit, a asigurărilor de sănătate poate duce la problemele discutate anterior. Un studiu al Universităţii din Harvard arată că în timpul crizei financiare din 2008-2010, a existat un exces de aproximativ 260.000 de decese cauzate de cancer, printre care se numără 40.000 de forme tratabile, în ţările din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Efectele sociale ale COVID-19
Măsurile de distanţare pe care le-am aplicat în ideea de a controla răspândirea coronavirusului vor avea efecte de durată asupra mentalului colectiv, aşa cum vor avea criza economică şi realitatea sumbră în care 300.000 de oameni au murit în câteva luni. Astfel, vom avea nevoie de ani întregi pentru a înţelege impactul total al virusului.

MS / Foto: caracter info