Ieri s-au redeschis restaurantele și cafenelele din Viena. Așa că pentru a-i îndemna pe vienezi să le frecventeze fără teamă, Primăria a găsit o soluție inedită. Locuitorii vor primi cadou vouchere care vor putea fi cheltuite în localurile din capitala Austriei.

Fiecare familie din Viena va găsi voucherele în cutia poștală. 50 de euro care pot fi cheltuiți din iunie până în septembrie, în orice restaurant, bar sau cafenea din capitala austriacă. Cu ei se pot plăti băuturi nealcoolice și mâncare. E un impuls dat patronilor de localuri, care deja resimt acut lipsa turiștilor.

Primăria alocă în total, pentru această măsură, 40 de milioane de euro. Mulți spun că e un gest electoral; primarul social-democrat al Vienei candidează la propria succesiune, în alegerile locale din octombrie.

În Viena sunt 6.000 de restaurante și baruri, plus 3.000 de cafenele – cu 60.000 de angajați, în total. Au fost închise, toate, acum două luni. E un sector grav lovit de măsurile de izolare; patronii se așteaptă la pierderi de până la 50 la sută din cifra de afaceri – pentru că nu speră că, după redeschidere, lumea va da buluc.

Sursa: Bloomberg