Pe întreaga perioadă de stare de urgență, timp de 60 de zile, România s-a aflat, din punct de vedere al restricțiilor impuse, sub conducerea vestitului Grup de Comunicare Strategică (GCS), alcătuit din reprezentanți din mai multe ministere, coordonați de Raed Arafat. Bine, și de Marcel Vela și președintele Klaus Iohannis.

Dacă până acum GCS a fost cel care a anunțat și decis totul, inclusiv ce are voie și ce nu are voie presa să publice, acum, la conducerea stării de alertă (noua stare de urgență sub altă denumire) se va afla Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU.

“Surpriza” referitoare la noua grupare, pardon… comitet, vine tocmai din componența acestuia care este coordonat TOT de Raed Arafat. Bine, și Marcel Vela și Ludovic Orban, dacă chiar mai contează pentru cineva.

Vă întrebați pe ce ne bazăm când susținem că în fapt (a se citi: în realitate) Raed Arafat este cel care conduce totul?! Este foarte simplu! Dacă ne uităm la unele declarații făcute public de ceilalți trecuți cu numele în componența grupurilor/comitetelor, putem observa că de multe ori acestea erau vizibil schimbate ulterior în textul final al ordonanțelor militare, nu și cele declarate de Raed Arafat. Mai mult, “corecturile” făcute public de Raed Arafat privind unele declarații ale celorlalți, apăreau întocmai în ordonanțele militare. V-am zis că e simplu.

Așadar, a fost adoptată OUG pentru modificarea unor acte normative privind managementul situațiilor de urgență. În 15 mai încetează starea de urgență și intrăm în stare de alertă, a anunțat Vela.

,,Starea de alertă va fi gestionată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care va fi condus de premier și va avea 3 vicepreședinți: Raed Arafat, Marcel Vela și ministrul Lucrărilor Publice, având în vedere că la nivel judeţean şi preşedinţii consiliilor judeţene fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca şi vicepreşedinţi, şi secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, am mai inclus membri în acest comitet, cum sunt inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne” a anunțat Vela.

MS / Foto: colaj