Curtea Constituţională a dat o decizie interpretativă pe Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, care reglementează starea de alertă. Curtea a decis că OUG este constituțională dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor, transmite digi24.

Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, se arată în comunicatul dat publicității de CCR.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că în cele trei zile dintre starea de urgență și starea de alertă „totul va depinde de gena dacică”, făcând referire la decizia Curții Constituţionale cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează starea de alertă.

În ceea ce privește restricțiile privind restrângerea drepturilor și libertățile cetățenești, gazetarul a spus că „deja ne găsim într-o stare de relaxare, care se va accentua în zilele următoare, indiferent de legea pe baza căreia va funcționa în săptămânile următoare”.

Sursa: digi24.ro / Foto: caracter info