Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la care au participat mai mulți membri ai Guvernului.

Sinteza declarațiilor susținute de președintele României, Klaus Iohannis:

  • Epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime, în continuare avem zilnic sute de cazuri.
  • Se apropie data administrativă de 15 mai când vom intra în starea de alertă. Din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, care acoperă gura și nasul când ne găsim în spații interioare, de exemplu la magazin, transportul în comun, când intrăm la metrou, în interior masca este obligatorie.
  • De asemenea, este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă.
  • Nu este cazul să ne relaxăm, Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală și muzeele.
  • Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile
  • Se renunță la obligația de a sta acasă și la declarație când ne deplasăm în interiorul localității. Nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța.
  • În continuare, în prima etapă, este interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții, care vor fi enumerate în decizia Comitetului pentru situații de urgență. De exemplu, se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale.
  • Când ieșim din localitate e nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane, dar dacă mergeți din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.

Vă reamintim că înainte de declarații președintele a participat la o ședință alături de premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

MS / protv.ro