După mai bine de două luni de amorţire, Europa Occidentală revine treptat la viaţă. Ieri au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare în cele mai multe țări, inclusiv în Franța și Spania, două dintre cele mai încercate de pandemia de COVID-19.

Francezii pot să iasă din casă fără declarația pe proprie răspundere, iar autoritățile au distribuit gratuit măști în stații, pentru că purtarea este obligatorie în transportul în comun.

S-au redeschis și școlile primare, precum și majoritatea activităților economice, de la magazine și frizerii până la fabrici.

O cafea la o terasă a fost felul în care mulți spanioli și-au petrecut dimineața, chiar și în grupuri de până la 10 persoane, maximul permis în unele regiuni. Dar numai jumătate din spanioli se bucură de această fază 1 de relaxare.

Alte state europene intră deja în fazele 2 și chiar 3 de relaxare. În Belgia, activitatea economică a revenit în forță, odată cu redeschiderea tuturor magazinelor.

În Elveția și Olanda, elevii din clasele primare revin în bănci și s-au redeschis frizerii, săli de sport, cabinete psihologice și chiar unele centre comerciale.

În Croația s-a reluat școala primară, în Grecia elevii de liceu au revenit la cursuri și s-au redeschis magazinele mici și mijlocii.

În Cehia s-au redeschis terasele restaurantelor și cafenelelor, mall-urile mai mici de 5 mii de metri pătrați, galeriile de artă și cinematografele.

Și Turcia a făcut un prim pas după 51 de zile de carantină și a redeschis mall-urile și frizeriile.

MS / Foto: caracter informativ