Am publicat astăzi comunicatul procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției care au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea unui inculpat, din județul Mureș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. În urmă cu puțin timp Evz.ro a prezentat câteva date privind culisele acestui caz.

Vă reamintim că, conform comunicatului DNA, în perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.

Astfel, conform dezvăluirilor evz.ro. vânzătorul ar fi Katan Consulting SRL. Compania îl are drept asociat unic pe Cătălin Ioniță, cel care, potrivit actelor Oficiului Registrului Comerțului, este și unicul administrator. Cătălin Ioniță este văr primar cu Leonard Ionuț Lupă, cel care în prezent ocupă funcția de director de achiziții al Romgaz SA. Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren în discuție au fost cumpărate chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz.

În urma dezvăluirilor, achitarea propriu-zisă a sumei a fost blocată. Contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare, semnat acum de ambele părți, face obiectul unui control cerut de conducerea Ministerului Economiei. „Raportul controlului nu a fost finalizat, dar conducerea Romgaz a fost avertizată că dacă achită înainte vreun leu, «zboară» cu tot cu banii aceia”, a declarat un înalt oficial al Ministerului Economiei, pentru Turnul Sfatului. Prin acest minister, Statul Român deține 70% din SNGN Romgaz SA.

Update: Conform unor informații publicate ulterior de punctul.ro, Cătălin Ioniță, proprietarul firmei KATAN Consulting s.r.l. a făcut următoarele precizări:

”Vreau să vă spun câteva detalii cel puțin interesante, părerea mea:
Nu sunt arestat și nu m-a căutat nimeni, nici la București nici la Mediaș și nici la Târgu Mureș unde locuiesc.


Eu am vândut un teren al firmei Katan Consulting s.r.l. către ROMGAZ SA care a devenit proprietar din data de 11.04.2020 având ca termen de plată 10 zile lucrătoare. Apoi, când au expirat cele 10 zile – în 28.04 – a venit la mine în birou o delegație formată din directorul general al ROMGAZ s.a. – Volintiru Adrian, directorul de investiții Lupa Leonard și directorul Direcției Juridice Endre Ioo care mi-au solicitat să prelungim termenul de plată cu încă 10 zile lucrătoare. Termen care a expirat azi (12.05.2020). Au argumentat la discuția anterioară că sunt de rezolvat niște neclarități interne legate de oportunitatea investiției.


La ora actuală eu sunt păgubit nemaiavând nici terenul, nici banii. În schimb, am un contract care este titlu executor și singura operațiune pe care o am de făcut este să merg la un executor judecătoresc pentru a pune poprire pe conturile ROMGAZ s.a. și astfel să îmi recuperez suma neîncasată. Prin urmare eu nu am de ce să intervin la nimeni în această chestiune, executarea fiind o procedură facilă și rapidă împotriva unei companii lichide ca ROMGAZ s.a.

Vă rog să faceți aceste mențiuni pentru a clarifica situația în fața cititorilor. Mulțumesc!” a transmis Cătălin Ioniță, citat de punctul.ro

MS / evz.ro / Foto: colaj caracter info