De ce suntem tentați să bem prea mult în carantină?

Unele rapoarte indică o creștere a vânzării produselor din alcool, sugerând că mulți apelează la acestea pentru a face față straniei realități în care ne aflăm. În Marea Britanie vânzările din luna martie au crescut cu 22% iar în Statele Unite cu 55% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Atunci când bem, corpurile și creierele noastre devin își încetinesc activitatea, ceea ce ne face să devenim confuzi și afectează coordonarea. În timp ce are loc această „deturnare” neuronală alcoolul afectează centrele de plăcere și recompense din creier, stimulând eliberarea dopaminei, neurotransmițătorul care ne facem să dorim mai mult dintr-un lucru. De aceea este greu să ne oprim la „doar o băutură”.

Potrivit lui Michael Farrel, directorul Centrului Național pentru Studierea Drogurilor și Alcoolului a Universității New South Wales din Sydney, „oamenii adesea consumă alcool pentru a le scădea anxietatea pe termen scurt…[dar] paradoxul este că dacă oamenii îl consumă din acest motiv, în loc să le reducă anxietatea pe termen lung alcoolul o agravează de fapt. Este ca un efect de recul”.

Criza COVID-19 este departe de normal iar asta ar putea crește tentația de a bea în exces.

Mulți oameni din întreaga lume se află în carantină, în spații închise, iar adesea am văzut situații în care oamenii au golit rafturile magazinelor, cumpărând în panică produse esențiale. Însă cu acest lucru aduce și o „mentalitate de stocare”, și alături de hârtia igienică și produsele neperisabile vine și alcoolul. Iar când îl ai la îndemână ești mult mai predispus să îl bei, susține Farrell.

În timp ce pericolele pentru sănătate ale consumului excesiv de alcool sunt cunoscute destul de bine, un efect important al consumului într-o astfel de criză este scăderea capacității sistemului imunitar de a lupta cu o infecție.

Sursa: BBC / Foto: caracter informativ