Dana Hering, o româncă stabilită în Suedia, de profesie asistentă medicală, spune că statul suedez a avut o problemă cu prevenirea unui număr mare de decese în rândul bătrânilor, pentru că a acționat un pic cam târziu în cazul căminelor pentru persoane vârstnice.

„În toate celelalte țări europene care se confruntă cu pandemia de Covid procentul deceselor în rândul grupei de vârstă a seniorilor este, din păcate, foarte mare. Procentul deceselor în rândul persoanelor în vârstă infectate cu Covid este covârșitor peste 75 de ani. La noi, la ora actuală, există 3.220 de decese în Suedia, aproximativ, dintr-un total de 30.000 de persoane infectate de virus și depistate pozitiv. Mai mult de jumătate sunt persoane în vârstă, peste 75 de ani, și foarte mulți provin, într-adevăr, de la casele de bătrâni, acolo unde s-a întârziat dotarea cu materiale și cu luarea mai multor măsuri de protecție”, a explicat Dana Hering.

Pe de altă parte, în toate țările proporția deceselor cauzate de Covid este mare în rândul populației în vârstă, uneori din același motiv, și totuși nimeni nu și-a cerut scuze, așa cum a făcut-o ministrul suedez al sănătății.

„Poate părea puțin șocant pentru România, dar e un mod de acțiune destul de frecvent al administrației suedeze, care ține legătura mereu cu cetățenii săi nu numai în ceea ce privește indicațiile pe care le au de dat, dar iată, în acest caz, și comunicarea unui aparent eșec, așa cum se vede la ora actuală. Suedezii și-au cerut scuze public pentru că nu au reușit să-și protejeze eficient bătrânii, persoanele cazate în centrele de persoane vârstnice. Uitându-ne la tabloul mondial, nimeni nu prea a reușit să-și protejeze eficient persoanele în vârstă, dar adevărul este că numai suedezii și-au cerut public scuze pentru aceasta”, a punctat Dana Hering.

Dana Hering contestă teza că Suedia a avut un alt tip de abordare în pandemie pentru că ar fi vrut să-și protejeze economia. Și economia Suediei e afectată, a arătat românca.

„Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca și celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată. Bănci, finanțe, totul ține de globalizare. Suedia nu are agricultură. Și aici cam toate afacerile au fost afectate de criză, foarte multă lume a intrat în șomaj, multă lume și-a redus activitatea, nu putem sub nicio formă să vorbim despre protejarea economiei în aceste condiții, pentru că nu prea ai cum să protejezi întreg lanțul de import-export, transporturile, avioanele, industria turismului, care s-a prăbușit complet. Toate sunt elemente care nu mă fac să cred că Suedia și-ar fi protejat ceva anume”, a arătat Dana Hering.

Sursa: digi24.ro / Foto: caracter informativ