România se pregăteşte de “marea relaxare”. După încetarea stării de urgenţă, când restricţiile nu vor mai fi impuse, vom putea ieşi din case, să mergem la biserică, la coafor sau la stomatolog. Vor exista însă suficiente recomandări menite să ne protejeze în faţă ameninţării Covid 19: de la purtarea măştilor de protecţie în spaţiile închise, până la evitarea aglomeraţiei sau dezinfectarea cu antiseptice pe bază de alcool.

Premierul Ludovic Orban a explicat astăzi la începutul ședinței de Guvern că a ales varianta unui proiect de lege, care urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, în urma deciziei Curții Constituționale, care a respins ordonanța de urgență privind majorarea amenzilor în timpul stării de urgență.

Măsurile Guvernului care urmează să fie trimise Parlamentului se referă la perioada după încetarea stării de urgență, când vom putea ieși din case să mergem – de pildă, la stomatolog, coafoar ori la biserica.

Libertarea mai mare de mișcare vine însă la pachet cu măsuri stricte – de la purtarea măștilor de protecție în spațiile închise, până la evitarea aglomerației și respectarea distanțării sociale.

De exemplu, vom fi nevoiți să purtăm masca în autobuze și în alte mijloace de transport, în școli vor avea acces doar elevii care se pregătesc de examene, iar accesul la stomatolog și în frizerii ori saloane de înfrumusețare se va face cu măsuri de triaj epidemiologic.

Ministrul Justiției a precizat că măsurile propuse sunt deja cunoscute de către opinia publică, după ce au fost publicate, vineri, pe site-ul M.A.I., publicate de noi aici.

MS / protv.ro / Foto: caracter info