În perioada stării de alertă, anunțată de Klaus Iohannis că va începe în 15 mai, deciziile de restricţie le ia Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă(CNSSU), din care fac parte Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, SRI, SPP şi STS. În realitate, vorbim cam despre aceleași persoane care au decis și în timpul stării de urgență, doar că aflate sub titulatura Grupul de Comunicare Strategică – GCS, despre care am scris aici.

O veste bună este că deciziile nu mai pot fi luate prin ordonanţe militare, deci nu mai vorbim de obligaţii, ci de recomandări, în ceea ce priveşte deplasarea românilor. Fără o lege votată de parlament, pe timpul stării de alertă, Guvernul nu poate interveni în drepturile fundamentale ale omului.

„Deciziile şi măsurile sunt luate de comitetele pentru gestionarea Situaţiilor de Urgenţă care sunt fie de nivel naţional, un comitet interministerial care cuprinde Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, şi la nivel judeţean”, a spus, pentru MEDIAFAX, acocatul Codrin Ţarălungă.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va putea propune orice măsură care trebuie să fie luată pentru evitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

„În mod direct, nu, ca interdicţie de a nu părăsi localitatea nu, dar pot fi adoptate alte măsuri care să conducă, implicit, imposibilitatea deplasărilor”, a adăugat sursa citată.

MS / mediafax.ro / Foto: colaj caracter info