Consultaţiile telefonice şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare, a anunţat vineri preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

“În şedinţa de guvern s-a aprobat iniţiativa Casei Naţionale de modificare a Hotărârii de guvern 252, prin care în această perioadă, numită perioadă sau stare de alertă, noi prelungim valabilitatea actelor care au reglementat situaţia de urgenţă, prin urmare atât consultaţiile telefonice, cât şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare”, a precizat Cojan.

Potrivit oficialului CNAS, actele legislative care au reglementat actele de urgenţă şi situaţia de alertă “permit eliberarea reţetelor la distanţă atât de către medicii de familie, care nu mai au restricţia asupra eliberării reţetelor, cât şi pentru medicii din ambulatoriu”.

Ea a adăugat că, odată cu prima modificare la contractul-cadru CNAS, va introduce ca servicii decontabile “teledermatologia, telemonitorizarea, telechirurgia şi teleoftamologia”.

“Este extrem de important pentru noi să introducem acest segment de activitate medicală, deoarece ne reduce mult costurile, scad listele de aşteptare şi ne ajută, deci să creştem calitatea actului medical, asigurăm continuitatea actului medical, iar pentru spitale, pentru ceea ce înseamnă telemonitorizarea funcţiilor vitale post-intervenţiile chirurgicale, ne ajută să scădem reinternările şi, nu în ultimul rând, durata medie de spitalizare”, a precizat președintele CNAS.

MS / Foto: caracter informativ