O teorie venită de peste ocean inflamează reţelele sociale. Un antivaccinist american susţine că, de-a lungul anilor, oamenilor li s-au injectat, odată cu vaccinul antigripal şi coronavirusuri. Deşi are succes la public, teoria sa nu are la bază niciun studiu.

Teoria potrivit căreia se injectează coronavirusuri prin vaccin antigripal nu are nicio bază ştiinţifică. Nu există un mecanism fiziologic prin care virusul poate pătrunde în corp printr-o injecţie.

“Această informaţie, până în acest moment este doar o teorie lansată de o persoană, nu o personalitate ştiinţifică, nu are în spate studii nici măcar observaţionale. Este chiar foarte puţin probabil să apară vreun studiu în acest sens. În medicină, trebuie să existe o explicaţie fiziopatologică a unui fenomen, pentru ca oamenii de ştiinţă să se aplece asupra studiului. Or, în cazul legăturii dintre vaccinul antigripal şi virusul SARS Cov-2 nu poate fi stabilită vreo legătură”, spune Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

“În cazul în care o persoană este vaccinată în luna septembrie, octombrie a anului trecut vaccinul se administrează pe cale intramusculară, nu pe cale intranazală. Există şi un vaccin bioatenuat, care poate fi administrat sub formă de spray la nivelul porţii de intrare, dar el nu mai este identificabil nici măcar două săptămâni după administrare. El dispare complet, tocmai prin formarea de anticorpi specific împotriva virusului gripal”, mai spune el.

Medicii te sfătuiesc să nu renunţi la vaccinul antigripal, mai ales dacă faci parte dintr-o categorie vulnerabilă. Gripa poate ucide, iar dacă infecţia cu virusul SARS Cov-2 apare la o persoană care are şi virusul gripal, riscurile sunt cu atât mai mari.

Sursa: mediafax.ro / Foto: caracter informativ